Kňazské semináre pripravujú cez víkend Deň otvorených dverí

26.04.2012 Bratislava

Bratislava 26. apríla (TASR) - Kňazské semináre vo viacerých mestách SR pripravujú Deň otvorených dverí pre verejnosť počas nadchádzajúceho víkendu. Uskutočnia sa už tradične pri príležitosti Nedele Dobrého pastiera, ktorá pripadá v tomto roku na 29. apríla.

Predstavení a bohoslovci Kňazského seminára sv. Cyrila a Metoda v Bratislave pripravujú pre všetkých záujemcov Deň otvorených dverí v nedeľu 29. apríla. Program sa začne o 09.00 h svätou omšou v latinskom jazyku, ktorú bude sláviť spirituál kňazského seminára Alexander Knorr v Katedrále sv. Martina. Po nej budú návštevníci môcť navštíviť priestory seminára, oboznámiť sa so životom bohoslovcov, uskutočnia sa stretnutia so zaujímavými hosťami. Na záver sa bude konať modlitba vešpier v kaplnke seminára.

V Kňazskom seminári sv. Gorazda v Nitre sa Deň otvorených dverí uskutoční v sobotu 28. apríla. Slávnostná omša sa začne o 10.00 h v nitrianskej Katedrále sv. Emeráma. Nasledovať bude prehliadka priestorov seminára. O 13.30 h sa bude konať kultúrno-zábavný program pre deti i dospelých. Spoločné stretnutie návštevníkov so seminaristami uzavrie adorácia a požehnanie.

V ôsmich farnostiach Banskobystrickej diecézy sa počas víkendových dní uskutočnia stretnutia s veriacimi, ktoré pripravujú predstavení a bohoslovci Kňazského seminára sv. Františka Xaverského v Banskej Bystrici - Badíne. Stretnutia budú v Želovciach, Veľkom Krtíši, Senohrade, Hrušove, Detvianskej Hute, Dudinciach, Banskej Štiavnici, Vrbovke a ich filiálkach. Vo viacerých farnostiach sa program začne už v piatok 27. alebo v sobotu 28. apríla poobede rozličnými športovými a zábavnými aktivitami. Vrcholom vo všetkých farnostiach však bude spoločné slávenie eucharistie v Nedeľu Dobrého pastiera 29. apríla. Mnohí bohoslovci tam prednesú aj svoje svedectvá a priblížia prítomným život v seminári.

Už tradične organizuje Deň otvorených dverí pri príležitosti Nedele Dobrého pastiera aj Kňazský seminár biskupa Jána Vojtaššáka v Spišskej Kapitule - Spišskom Podhradí. Slávnostnú sv. omšu v tamojšej Katedrále sv. Martina bude celebrovať rektor spišského seminára Mons. Jozef Jarab. Po omši sa uskutoční prednáška dona Jozefa Luscoňa zo Spoločnosti Don Bosca vo Veľkej aule kňazského seminára. Na popoludnie pripravili pre návštevníkov pestrý program - prehliadku seminára, katedrály, videoprojekciu zo života bohoslovcov a pre mládež hry, súťaže i hudbu. Záujemcovia si budú môcť pozrieť aj výstavu fotografií zo života v seminári.

Modlitby, slávnostná sv. omša, prehliadky seminára a kultúrno-spoločenský program nebudú chýbať ani v Kňazskom seminári sv. Karola Boromejského v Košiciach.

Košická gréckokatolícka eparchia organizuje Deň otvorených dverí v nedeľu 29. apríla na Biskupskom úrade v Košiciach. Začne sa o 09.00 h archijerejskou sv. liturgiou v košickej katedrále, ktorú bude slúžiť košický eparcha Milan Chautur. Následne budú môcť ľudia navštíviť biskupskú rezidenciu, kde bude inštalovaná panelová výstava pri príležitosti nedávneho 15. výročia vzniku Košického apoštolského exarchátu a jeho povýšenia na eparchiu.

Informácie poskytla Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska v Bratislave.
 

Vyberte región